Megfelelő tervezés és kivitelezés

 

Az idő vasfoga bizony az otthonként szolgáló lakásokat is szükségszerűen kikezdi. Akár lakott, akár lakatlan az ingatlan, az időszakos lakásfelújítás, családi ház felújítás elkerülhetetlen.

A víz-, csatorna- és elektromos hálózat elöregedése miatti családi ház felújítás az esztétikai szempontok mellett a megelőzéssel is operál, így a későbbi károk elkerülésének hatékony eszköze. Néhány ember számára nem kis nyűg, másoknak azonban igazi kihívás a családi ház felújítás.

Az idővel eleresztő, lehulló vakolatok javítása sok esetben hosszú távú folyamatos foltozgatásnak ígérkezik. A modern hőszigetelési technológiákkal azonban a javított, megerősített falak burkolása után gazdaságosabb és nem folyamatos pepecseléssel való állagjavításos fenntartás a jellemző. A családi ház felújítás egyik legésszerűbb lépése tehát a hőszigetelés, és ehhez kapcsolódóan a nyílászárók cseréje. A víz- és elektromos vezetékek cseréje indokolt esetben elkerülhetetlen, a nyílászáróké azonban választható opció.

A hőszigetelés elvégzése és a nyílászárók cseréje után nem ritka az akár 30%-os energiamegtakarítás a fűtési szezonban. A családi ház felújítás esetében a burkolatok, csempék cseréje is ritkán kerülhető el, azonban a beépített anyagok kopásállóságára érdemes odafigyelni.

A lakásfelújítás és családi ház felújítás nem engedélyhez kötött, azonban a kémény, főfal, gázrendszer, tetősík változtatásához szakhatósági engedélyeztetés szükséges. A nem főfalak bontását, áthelyezését ellenben bátran betervezhetjük a családi ház felújítás, átalakítás során. A helyiségek funkciójának megváltoztatása, az élettér átalakítása is a családi ház felújítás során elvégezhető feladatok közé tartozik. A vizesblokkok felújításakor a későbbi tetőtér-beépítés előkészítésére, víz- és csatornarendszer kiépítésére szintén a családi ház felújítás a legjobb alkalom.

A tetőtér-beépítés azonban nem feltétlenül külön beruházásként jön létre, a családi ház felújítás részeként kivitelezve a tető rehabilitációja után már szinte szerkezetkész tetőtér áll rendelkezésre, amely megfelelő szigeteléssel, térelválasztó szerkezetek kiépítésével hamar lakhatóvá varázsolható. A családi ház felújítás igen összetett feladatköre azonban nem feltétlenül igényel generálkivitelezőt, akár a különböző szakemberek egymástól független megbízása is kiváló megoldás lehet.

A családi ház felújítás során az erre szakosodott brigádok megbízása a legcélravezetőbb, hiszen a kőművestől a gépészig minden munkafázis szakemberei egymással egyeztetve munkálkodnak, így téve gördülékenyebbé a kivitelezést. A családi ház felújítás egyes részei házilag is kivitelezhetők, így az elvégzett munka öröme mellett még akár spórolhat is az ember. A kivitelezés után a legörömtelibb feladat azonban a megújult otthon belakása.