Családi ház kérdései

 

A mindennapokban használatos eszközök idővel elhasználódnak. Ahogy a személygépkocsi, a mosógép, a hűtőgép, a televízió is időnként szervizre szorul, a lakás vagy a ház is időnként rekonstrukciót kíván meg. A családi ház felújítása azonban nem csak az eredeti állapot visszaállítására ad lehetőséget.

A családi ház felújítása során lehetőség kínálkozik az eredeti állapotok visszaállításán felül komfortjavításra, átalakításra, hőszigetelésre és akár még bővítésre is. A bővítés csak engedélyezett tervvel megkezdhető átalakítás, azonban a családi ház felújítása, illetve a lakásfelújítás önmagában nem engedélyhez kötött tevékenység, amennyiben a főfalak, alapterület, kémény, tetősík nem változik.

A nem teherhordó falak bontása, áthelyezése, megerősítése azonban a családi ház felújítása keretében is kivitelezhető. A legfontosabb tennivalók az ésszerű, biztonságos üzemeltetés szempontjából a családi ház felújítása során a gáz-, víz-, csatorna- és elektromos hálózat felmérése, indokolt esetben cseréje a problémák megelőzése céljából.

A hőszigetelés és a nyílászárócsere a hosszú távú gazdaságos üzemeltetést is lehetővé teszi az esztétikai minőség emelése mellett. A családi ház felújítása igen összetett feladatkörét azonban a tetőjavítás, felújítás, csere megemlítése nélkül nem érdemes felvetni. A beázás ugyanis egy frissen befejezett új ház esetében is nagy anyagi kárral járhat. A családi ház felújítása során a tető víz- és hőszigetelésén való spórolással jóval nagyobb veszteség is elkönyvelhető, mint az ember gondolná.

A tetőtér beépítésének lehetősége sok esetben felmerül a családi ház felújítása folyamán. A lehetőség megteremtése egy későbbi fázisban való kivitelezésre jó lépés lehet, hiszen a későbbi bontás az alsó szinten így elkerülhető. Azonban ha a családi ház felújítása keretein belül épül ki a tetőtér, érdemes a tetővel kezdeni, és a beázásoktól védett munkaterületen folytatni a munkát.

Az ésszerűség sok esetben a vizesblokkok kiépítését az első fázisok közé sorolja a tetőtérben, hiszen a családi ház felújítása során bőséggel marad idő a bekötések folyamatos tesztjére, használatára. A csempék, burkolatok a családi ház felújítása során a legtöbb esetben bontásra kerülnek, érdemes az új anyagok kiválasztásánál az esztétikai szempontok mellett a tartósság, kopásállóság figyelembevételével keresgélni.

Azonban nemcsak a teljes, hanem a családi ház részleges felújítása is célravezető lehet, hiszen a tetemes anyagi ráfordítás néhány esetben nem teszi lehetővé a teljes körű felújítás kivitelezését. A családi ház felújítása ebben a felállásban leginkább a vizes helyiségekre korlátozódik, hiszen a korrózió rongálása itt a legerősebb.