Kivitelezési tanácsok

 

Sokak álma a saját kertes ház, a birodalom, ahol a nyugalmat és az együttlétet zavartalanul élvezheti az egész család. A megfelelő telek kiválasztása, kollektív családi kirándulások keretében igen izgalmas élmény.

A helyi építési szabályok ismerete előnyt jelent, hiszen a családi ház kivitelezés egy álom megvalósítása, lehetőleg kompromisszumok nélkül. A tervezés és engedélyeztetés után indulhat a családi ház kivitelezés.

A legelterjedtebb forma a családi ház kivitelezés esetén több vállalkozó pályáztatása. A beadott árak tüzetes vizsgálata igen fontos, hiszen sok vállalkozó trükközik a jobb ár kiadásával, különböző fontos lépések kihagyásával az árajánlatból. Így a családi ház kivitelezés során a menet közbeni árnövekedéssel sok esetben rosszabbul járhatunk, mint egy látszólag drágább, de tisztességes vállalkozóval. A családi ház kivitelezés esetén azonban nemcsak az ár, hanem az építőanyagok és a kivitelezés minősége is sarkalatos pont.

A családi ház kivitelezés árajánlatai közül sok esetben a közepes áron bekerülő kalkulációk tartalmazzák a mindenre kiterjedő és minőségi kivitelezést biztosító társaságok ajánlatait, ésszerű áron. Az építési szabványokban leírt és a terv részét képező, pontos paraméterek alapján történő megvalósítás statikai és hőtani szempontból is elengedhetetlen a családi ház kivitelezés során.

Szerkezetkész családi ház kivitelezés esetén, a belső munkálatok elvégzése akár külön szakemberek bevonásával is megvalósítható, azonban árban a generálkivitelezéshez képest nem minden esetben spórol az építtető. A saját kezű befejezés pedig minőségében, tartósságában ritkán veszi fel a versenyt a rutinos szakemberek munkájával.

A víz-, gáz-, csatorna- és a villanyszerelés a családi ház kivitelezés esetében is mindenképpen szakipari segédlettel megvalósítandó feladatok, hiszen a kivitelezési problémák igen veszélyesek is lehetnek az anyagi kár bekövetkezése mellett. A festés a családi ház kivitelezés esetén akár házilag is elvégezhető egyszerű munkának tűnik, azonban vannak buktatói, amelyekre érdemes felkészülni és megelőzni őket.

A családi ház kivitelezés a parkettázás, a padlólap, a csempe felrakása fázisában is megpróbálható házilag, de nem ajánlott. Az esztétikus és tartós burkolatokhoz, a fokozott igénybevétel miatt, ajánlott az anyagok és felhasználhatósági korlátaik alapos ismerete.