Családi ház tervezés

 

A mai gazdasági helyzetben – bármennyire is kedvezőtlennek tűnik az építőipar számára – a lakosság egy része mégis a családi ház tervezés és építés mellett teszi le voksát a lakóparkokkal szemben.

A telkek bekerülési költsége igen változatos képet mutat településenként, sőt a városokon belül is óriási eltérések tapasztalhatók. Ha adott a telek, kezdődhet a családi ház tervezés. A családi ház tervezés alapvető feladata a telek adottságainak és az elképzeléseinknek megfelelően, valamint a helyi építési szabályok figyelembevételével az optimális élettér kialakítása a tervasztalon. A családi ház tervezés esetén pénztárcánk és az építészmérnök szab határt álmaink materializálódásának.

Az egyik nagyon lényeges lépés az épület szerkezeti kategóriájának meghatározása, A könnyűszerkezetes, készház, tégla-, fa-, rönk- vagy passzívház, valamint az újra divatos vályogház is más és más elvárásokat támaszt a családi ház tervezés során az építészmérnökkel szemben.

Az előnyök és a hátrányok minden típusnál ismertek, mérlegelni és dönteni a tervezés előtt szükséges. A nappali tájolása, a fény beeresztési módozatai az otthon melegét, esztétikai megjelenését erősítik, mindemellett energetikailag is támogatják otthonunk fenntarthatóságát. A családi ház tervezés igen összetett feladat; a funkcionális helyiségek ésszerű kialakítása, a hálók elrendezése, a speciális igények – konditerem, szauna, medence elhelyezése az élettérben vagy attól elkülönülve – igen jó szakembert kívánnak.

A családi ház tervezés folyamán az összhang megteremtésének kihívása a mérnök részére a hosszú távon élettérként szolgáló helyiségek esetében kiemelt fontossággal bír. A hetvenes-nyolcvanas években a családi ház tervezés a nagy, két-három szintes kertes házak divatját követte. Rájöttek azonban, hogy a generációk együttélése nem mindig zökkenőmentes, ennek köszönhetően sok esetben a fenntartási költségek ésszerűtlen mértékig fokozódnak az ilyen nagy házakban a lakók számára.

A családi ház tervezés, az ideális megoldás keresése a beruházó részéről is ésszerű, megfontolt döntést igényel. Sok esetben a későbbi bővítés lehetőségének kialakítása is a családi ház tervezés fázisát képezi. A könnyűszerkezetes vagy fa-, esetleg gerendaházak stb. esetében is adott a lehetőség a későbbi bővítésre a megfelelő előtervezéssel. A családi ház tervezés és építés, az új házba való beköltözés felejthetetlen élmény az egész családnak.