Csempe

 

A csempe kiváló burkolóanyaga lehet fürdőszobáknak, konyháknak és más nedvesebb, párásabb mellékhelyiségeknek. Az általánosan használt csempe anyaga többnyire égetett agyag, ezen belül lehet mázas vagy matt.

A csempe keménységi fokozatát 0–5-ig osztályozzák. Ez a kategorizálás határozza meg az adott csempe alkalmasságát a különböző felhasználói igényekhez. A mázas csempe felületére felhordott és ráégetett különböző mázanyagok teszik még inkább kopásállóvá és szinte teljesen vízhatlanná a csempét.

Amikor a csempe kifejezést használjuk, akkor általában fali burkolóanyagról beszélünk. Ugyanis a csempe általában méretében és kopásállóságában is elmarad a padlólaptól. Igaz ugyan, hogy a falra felhelyezve nincsen kitéve állandó koptatásnak, ám a jó minőségű csempének ellen kell állnia a különböző vegyi anyagoknak, a párának és a gőznek.

 

Csempe vásárlása

Amikor porcelán vagy kerámia névvel illetett csempék közül kellene választanunk, és nem tudjuk eldönteni, melyik legyen, akkor nem árt tudni, hogy a porcelán- és a kerámiacsempe nem két csempetípust jelent.

A porceláncsempe a kerámiacsempék számos variációjának egyike. A kerámia kifejezés az ősi görög ’keramos’ szóból származik, melynek jelentése égetett agyag. Minden kerámiacsempe, beleértve a porceláncsempét is agyagból készül (bizonyos adalékanyagok – például földpát, kvarchomok és víz – hozzáadásával).

Csempe vásárlásánál ezért nem érdemes azzal foglalkozni, hogy porcelán vagy kerámia, inkább koncentráljunk a méretre, a színre, a mintára és az árra. Nem fontos az sem, hogy milyen színe van a csempe belső oldalának, hiszen burkolás után ez úgysem fog látszódni, csak a mázréteg.

Időről időre hallani lehet, hogy a jó minőségű porceláncsempének vastagabb a mázrétege, mint a kerámiacsempének. Ez az állítás nem teljesen helytálló. Az, hogy milyen vastag a mázrétege egy csempének, pusztán a gyártó cégen múlik. Az pedig ettől teljesen független, hogy milyen a csempe alapanyaga, mire hordják fel a mázréteget.

Olvassuk el a csempe dobozán lévő minősítést, nézzük át a rajta lévő jelzéseket, ikonokat. Ha ilyet nem találunk a dobozon, ne vegyük meg, mivel bizonyára bevizsgálatlan termékről van szó, így nem lehet tudni, mire számíthatunk. Ne vásároljunk jobb csempét, mint amire szükségünk van, mivel ezek jóval drágábbak is, és szükségtelen, hogy egy zuhanykabinban erős kopás- és fagyálló csempe kerüljön a falra.