Építés kivitelezés

 

Az építészet és az építőipar területén az építés kivitelezés olyan folyamat, mely egy adott épület infrastruktúrával való összeállítását takarja. Az építés kivitelezés soha nem lehet egyszemélyes munka, hiszen az egész csapatnak fontos feladata van az adott projekten.

A sikeres építés kivitelezés projektben elengedhetetlen szerepe van a hatékony tervezésnek, a jó kivitelezésnek, a sikeres ütemezésnek, a költségvetésnek, az építőanyagokhoz való hozzáférésnek, az építkezés biztonságosságának és nem utolsósorban a jó logisztikának. A legtöbb építés kivitelezés kisebb felújításokra vagy hozzáépítésekre szorítkozik, mint például egy fürdőszoba felújítása vagy egy újabb szoba hozzáépítése a meglévő ingatlanhoz.

Gyakran előfordul, hogy maga az ingatlan tulajdonosa is beáll a munkások közé, hogy ő maga is az építés kivitelezés részesévé váljon. Nem megfelelő tervezés és/vagy építés kivitelezés esetén nem várt problémák merülhetnek fel, például túlköltekezés, szerkezeti összeomlás. Ennek elkerülése érdekében mindenképpen olyan brigádot érdemes felfogadni és megbízni, amelynek tagjai már számos tapasztalattal rendelkeznek az építés kivitelezés terén. Ők biztosítani tudják a pozitív végeredményt e nagyszabású projekt befejeztével.

Akár kerti lak vagy garázs, családi ház építés kivitelezés a cél, az elképzelések pontos megvalósításához mindenképpen tervezés is szükséges, sőt akkor is, amikor egyszerű lakásfelújítás van soron. Az építés kivitelezés előtt azonban a terveket a hatósággal is szükséges engedélyeztetni, így a bírság és a kényszerbontás elkerülhető. Az építés kivitelezés megkezdése előtt mindenképpen javasolt a szerződéskötés, amely magában foglalja a konkrét elvégzendő munkafázisok tételes felsorolását, a konkrét árakat, hogy a későbbiekben ebből ne legyen vita vagy félreértés.

Az építés kivitelezés esetében megegyezés tárgyát képezi, hogy az adott árajánlat tartalmazza-e az anyagköltségeket és ezeknek a beszerzését, vagy az a megbízó feladata lesz. Ebben az esetben az építés kivitelezés árajánlata leegyszerűsödik, hiszen csak az egyes munkafolyamatok tételes árajánlatának a benyújtására és elfogadására lesz szükség. Nyilvánvaló, hogy ez utóbbi esetben a megrendelőnek lényegesen nehezebb dolga lesz, hiszen végig az építés kivitelezés munkafolyamatai során az ő dolga lesz az anyagköltségek kiszámolása, és ezek beszerzéséről való gondoskodás is.

Egy szó mint száz, az építés kivitelezés nem egyszerű és nem is olcsó folyamat, de egy jól funkcionáló, prosperáló és összeszokott brigáddal lényegesen könnyebb dolga lesz minden megrendelőnek.