Épületgépészet

 

Az épületgépészet az épületekben található különböző funkciójú csőhálózat-rendszerekkel, azaz az épület ember általi használatához nélkülözhetetlen alapvető komforttal való ellátásával – például a vízellátással, csatornázással, fűtéssel és a hűtéstechnikával – foglalkozik.

Lakásfelújítás vagy akár házépítés során az épületgépészet az egyik olyan terület, amelyiken nem érdemes spórolni, ha nem szeretnénk, hogy például magas fűtésköltséget vagy rossz komfortérzetet eredményezzen.

 

Fűtéstechnika

Az épületgépészet fontos területe a fűtésrendszer megtervezése, kivitelezése. Az épületgépészet elsőrendű feladata a fűtéstechnikán belül, hogy a zárt tereket télen emberi tartózkodásra alkalmassá tegye, a második legfontosabb feladata az energiatakarékosság szempontja, míg a harmadik a környezetvédelem.

 

Villanyszerelés

Minden épületen és építményen az elektromos rendszerek felszerelése, helyszíni szerelése tartozik a villanyszerelés feladatai közé. A lakásfelújítások elengedhetetlen része, annak ellenére, hogy a falba nem látunk bele. Ha a lámpáink működnek, nem feltétlenül gondolunk az épületgépészetnek erre az ágazatára. Pedig az elavult villanyhálózat nem a mai modern lámpatestekre, elektromos berendezésekre lett tervezve. Egy modern készülék régi hálózatra való csatlakoztatása komoly következményekkel járhat, mivel könnyen leégethetjük vele a meglévő vezetékeket.

 

Vízellátás, csatornázás

Ez a feladat is az épületgépészet körébe tartozik, hiszen a vízvezetékek kiépítése vagy cseréje, valamint a csatornakiállások, -törések felkutatása, javítása is szakmai tudást és felkészülést igényel. Idetartozik még a vízóra felszerelése, komplett fürdőszoba kialakítása, átépítése.

 

Gázellátás, égéstermékek elvezetése

Az épületgépészet eme szegmense alá tartozó feladatok a gázvezetékrendszerek kialakítása, áttervezése, kivitelezése, gázszivárgás bemérése – főként régebbi épületeknél –, gázkészülékek fűtési szezonra való felkészítése, tisztítása, valamint a konvektorok, bojlerek, gázkazánok beüzemelése, karbantartása, cseréje, esetleg javítása. Az épületgépészet feladata még a komplett központifűtés-rendszer kialakítása, megtervezése, engedélyeztetése is.

 

Légtechnika, klímatechnika

A hűtéstechnika, klímatechnika és légtechnika az épületgépészet egymáshoz szorosan kapcsolódó feladatai. A légtechnika az egyik legjobb megoldása annak, ha zárt helyiségben friss levegőhöz szeretnénk jutni. Ennek lényege a levegő folyamatos cseréje a levegő minőségének megtartásával. A klímatechnika az optimális hőmérséklet elérésében játszik fontos szerepet, hiszen nyáron a nagy melegben, ki ne érezné kellemesebben magát megfelelő hőmérsékletre lehűtött helyiségben? Amennyiben házilag terveznénk a klíma beszerelését, ügyeljünk arra, hogy a split klíma – szemben a mobil vagy ablakklímával – beszerelése mindenképpen komoly felszerelést és szakember segítségét igényli.