Épületen belüli munkálatok

 

A felújítás kategóriába az olyan épületen belüli munkálatok tartoznak, amelyek nem engedélykötelesek. Akár a fűtésrendszer, a burkolatok, a festés és a nem főfalak bontása is a felújítás kategóriájába tartozik.

A felújítás nemcsak régi lakások, házak esetében, hanem új lakásnál a kivitelezési hibák korrekciója esetén is szóba kerülhet. A felújítás során a kiválasztott anyagok és a design teheti egyedivé az újjáépítendő lakás, iroda arculatát.

A nagyobb átalakítások ideje is ilyenkor jön el, a falak és a helyiségek beosztásának megváltoztatása nem minden esetben igényel mérnöki, illetve statikusi szaktanácsadást. Azonban érdemes átgondoltan újratervezni az életteret, hiszen a felújítás után a későbbi visszaállítások költségesek, és esztétikai szempontból az alapkoncepció csorbulásához vezethetnek.

Azonban igényes lakberendező, építészmérnök és kivitelező összehangolt munkájával otthonunk, irodánk a felújítás során barátságos élettérré válhat – elképzeléseinkhez híven.

A rutinos, sokat látott szakemberek nemcsak a felújítás, hanem a tervezés fázisában is nagy segítséget nyújthatnak az elképzelések megvalósíthatóságának tekintetében.

A felújítás azonban nemcsak egy egész ház, lakás, iroda, hanem akár egyetlen helyiség szépítését is érintheti. A konyha vagy a nappali az élettér legtöbbet használt részei közé tartoznak, az amortizáció is ezeket érinti leginkább, a felújítás itt sűrűbben kívánatos a lakók jó közérzetének megőrzése érdekében.

A felújítás a lakás értékesítése előtt is szóba kerülhet, azonban mérlegelni kell, hogy a befektetés megtérülése az eladási árban érvényesíthető lesz-e. Amennyiben eladás előtti felújítás a cél a minőségi munkavégzés ugyanúgy elengedhetetlen, hiszen a rossz minőségű, olcsó munka megbosszulhatja magát.

Az átalakítások és a felújítás megkezdésekor természetesen a bontás, rombolás fázisa az első. Azonban ilyenkor is elsődleges szempont a statikai és a biztonsági állapot megőrzése, illetve javítása az építési szabványok betartásával.

A régi építésű lakások a felújítás alatt nemcsak megszépülhetnek, hanem a falak statikai megerősítésével akár hosszú évtizedekre tervezhető otthonná alakíthatók.

A felújítás azonban az ablakcserék, külső vagy belső hőszigetelés alkalmazását is jelenthetik, aminek révén igen gazdaságosan fűthetővé válhat az otthon. Egyes extrém esetekben a fűtés energiaigényében akár negyvenszázalékos megtakarítás is mutatkozhat. A felújítás során a fűtésrendszer esetében azonban vannak olyan munkálatok, amelyekhez engedélyeztetési eljárás szükséges. Az új kémény építése, a kémény áthelyezése is ebbe körbe tartozó átépítésnek minősül. Ezekre érdemes figyelni.