Gipszkarton

 

A gipszkarton olyan építőanyag, melyet a falak és mennyezetek burkolására használnak. A szárazépítészetben egyre jobban kedvelt kivitelezési mód, mivel lényegesen egyszerűbb, gyorsabb és kevesebb piszokkal jár, mint egy téglából készült válaszfal felhúzása.

A gipszkarton tökéletesen alkalmazható olyan helyiségek válaszfalainak kialakítására, melyek nincsenek kitéve állandóan változó páratartalomnak. Pl. lakások, házak, irodák, orvosi rendelők stb. válaszfalainál. A gipszkarton panelek alkalmasak fürdőszobák, konyhák burkolására, leválasztására is, ebben az esetben viszont speciális intézkedéseket kell végrehajtani a gőz és a pára ellen.

A gipszkarton egyik nagy előnye, hogy tökéletesen elfedhető vele minden építészeti vagy esztétikai hiba, amelyek számos lakásnál, háznál jelen vannak. Másik előnye a mobilitás, hiszen bármikor leválaszthatunk vele egy szobát, de ugyanígy el is távolíthatjuk a gipszkarton szerkezetet, vissza is állíthatjuk az eredeti állapotot.

A gipszkarton táblákat térelválasztásnál, egyenes falak kialakításánál tartószerkezetre szerelik, majd glettelik, festik vagy tapétázzák. A gipszkarton tábla felhelyezéséhez szükséges tartószerkezet készülhet fából vagy fémből. Ez utóbbi a vízszintes szereléshez UW profilokból, a függőleges szereléshez pedig CW profilokból áll.

A gipszkarton falak felülete a hagyományos téglából húzott falakéhoz viszonyítva sokkal simább. Lényeges tulajdonsága még tűzállósága. Jó hőtároló képességéből adódóan léc- vagy fémszerkezetre szerelve, a réseket hőszigetelő anyaggal kitöltve energia- és hőtakarékos szerkezeteket tudunk kialakítani. A gipszkarton könnyű szerkezet, így használata során semmiféle statikai vizsgálatra nincsen szükség, hiszen nem jelent plusz terhet az épület számára.

Gipszkarton rendszer

Ha a gipszkarton rendszer használata mellett döntünk, fontos, hogy a falakat megtervezzük. Ki kell számolnunk, hogy pontosan mennyi anyagra lesz szükségünk. Amennyiben ajtót is be szeretnénk építeni, ahhoz külön ajtóprofilra is szükségünk lesz.

A profil méretre vágása után rögzítsük a padlóhoz és a mennyezethez a megfelelő dübelekkel és csavarokkal. Határozzuk meg a külső peremet függőónnal, és jelöljük be.

A mennyezeti, illetve a padlóra szerelt profilok alá egyaránt helyezzünk filc szigetelőprofilt, majd csavarokkal rögzítsük. Ügyeljünk rá, hogy a csavarok ne álljanak ki a táblákból, mert az megnehezíti a későbbi glettelést.