Ház felújítás

 

Az új ház építése az utóbbi évek tendenciájának eltolódása miatt a lakóparkok felé való elmozdulást mutatta, a ház felújítás azonban már a lakóparkok egy részének esetében is szükségessé vált.

Az új lakások hitelezési nehézsége szintén a ház felújítás melletti érveket erősíti az új házba költözéssel szemben. Az alacsonyabb költségvonzat mellett azonban igen sok más érv szól a ház felújítás mellett, hiszen építési engedélyek sem szükségesek a felújításhoz, egyes speciális változtatások kivételével. A családi ház felújítás a pince, garázs szintjétől a tetőig teljes vagy részleges rekonstrukciót is magában foglalhat. Az esztétikai szempontok mellett a hosszú távú gazdaságos üzemeltetés is a ház felújítás elsődleges célkitűzései között szerepel.

Az energiatakarékosság egyik feltétele a hatékony hőszigetelés, a ház felújítás során a nyílászárók cseréje, a hatékony hőszigetelési rendszer kiépítése akár negyvenszázalékos megtakarítást is eredményezhet a fűtési költségek tekintetében. A ház felújítás során beépítésre kerülő nyílászárók esetében a hőszigetelés mellett a biztonságtechnikai szempontok figyelembevétele is szerepet kap. A kaputelefon esetleg riasztórendszer cseréjét, kiépítési szándékát ajánlott a festés, tapétázás megkezdése előtt eldönteni.

A nem teherhordó falak áthelyezésére, bontására is ilyenkor nyílik lehetőség. Az elöregedett csatorna és vízcsövek, valamint az elektromos hálózat cseréje is a ház felújítás része, a biztonságos üzemeltetés a bent élők közös és alapvető érdeke. Az átépítés során a teherhordó és köztes falak megerősítése mellett a funkcionális helyiségek áthelyezése is lehetséges, a kivitelezhetőség figyelembevételével, az ésszerűség határain belül. A ház felújítás során a csempeburkolatok cseréje a villany- és vízvezetékek, a csatorna rekonstrukciójának köszönhetően a vizesblokkok (konyha, fürdő, WC) esetében szinte elkerülhetetlen.

A ház felújítás a festés, tapétázás befejezése után a végső állapothoz közelít, a szakaszos visszaköltözés is sok esetben már ilyenkor megkezdődik. Azonban a részleges ház felújítás esetében, akár egyes helyiségek külön-külön történő rendberakása, a kiköltözést sem teszi szükségessé megfelelő szervezéssel, toleranciával.

A befektetés megtérülése lakáspiaci értékesítés, közüzemi díjak csökkenése esetében is várható idővel. A megújult élettér birtokbavételekor azonban nem az anyagi megtérülés, hanem az otthon újra felfedezése, belakása a legfőbb tennivaló.