Házépítés

 

A házépítés igen időigényes feladat, és rengeteg részletre kell közben ügyelni, hogy később semmit se bánhassunk meg, amikor már elkészült új otthonunk.

Azonban megfelelő odafigyeléssel, átgondolt tervezéssel már az első lépésekkel megalapozhatjuk álmaink otthonát, a házépítés végcéljaként ugyanis ennek kell szemünk előtt lebegnie. A házépítés elkezdésének alapvető előfeltételei a megfelelő telek, az építési tervrajz, a hatósági engedélyek és egy talicska optimizmus.

A telket mindenképpen a tervezési fázis előtt szükséges birtokolni, hiszen adottságai, tájolása a házépítés előtt a tervező segítségével az adott építési szabványok alapján illeszthető elképzeléseinkhez. A különböző építési övezetekben meghatározott beépíthetőségi előírások miatt – a telek vásárlása előtt – a helyi szakhatóságtól érdemes beszerezni az adott ingatlanra vonatkozó építési szabályozásokat.

Fontos döntés a házépítés és a tervezés előtt az épület szerkezeti jellegének meghatározása – tégla, fa, vályog, könnyűszerkezetes, készház, esetleg passzív ház –, mivel a mérnök a terveket ennek ismeretében tudja kidolgozni. A tervezés után az engedélyeztetés következik, ez jó néhány hónapot igénybe vesz, hatóságtól függően.

A kivitelezés a házépítés egy újabb sarkalatos pontja, hiszen több lehetőség közül választhatunk. Egyénileg kereshetjük a különböző szakembereket, itt az időpontok egyeztetése, csúszások miatt könnyen egymásra torlódhatnak a különböző munkafázisok, egyes esetekben a technológiai sorrend felborulása miatt kétszer-háromszor kell ugyanazt megcsinálni, ami gazdaságtalan, és a házépítés más területeiről vonja el a pénzt.

Kereshetünk generálkivitelezőt, ez azonban árban más kategória. Néhány kivitelező esetében sajnos a lakóparkszerű hanyag kivitelezés, a hibák elkendőzésének veszélye is fennállhat.

A családi „kaláka” kivitelezés esetén a házépítés hangulatos, de hosszú folyamat, hiszen megfelelő szakember hiányában az egyes munkálatok elhúzódhatnak, ami pedig néha vitákra is okot adhat.

A szakemberekből álló komplett csapat felkérésénél a munkamenetek pontos összehangolása miatt nem csúsznak egymásra a munkafázisok a házépítés során. Folyamatos kommunikáció mellett az apró finomításokkal, korrekciókkal a tervekhez képest való esetleges eltérések igényével formálhatjuk álmaink otthonát a házépítés folyamán.

A házépítés, az új otthon létrehozása mindenképpen nagy élmény. A beköltözés pedig feledteti az apró kellemetlenségeket, melyeket a céljaink megvalósulásához vezető úton tapasztaltunk.