Hidegburkolás

 

Hidegburkolásnak nevezzük azt az eljárást, amikor rideg, merev, aránylag nagy keménységű anyagokkal fednek le egy bizonyos területet. Hidegburkolatok a kereskedelemben igen nagy választékban kaphatók.

Az anyagminőség, a szín, a minta és nem utolsósorban az ár is széles skálán mozog. Hidegburkolás esetében a használni kívánt anyagot általában kerámiából, kőből, fémből vagy akár üvegből is gyárthatják.

A járólapokat, csempéket általában porcelánból, égetett agyagból vagy kemény mázzal bevont kerámiából készítik. Kőburkolatoknál sokszor használnak márványt, ónixot, gránitot, de ezeknek az anyagoknak a költsége lényegesen magasabb. A vékonyabb csempéket a falra teszik, míg a vastagabb, nagyobb terhelést, kopásállóságot megkívánó padlóhoz járólapot alkalmaznak.

Környezeti tényezők

A hidegburkolás során használt padlólapok, csempék semmiféle egészségkárosító anyagot nem tartalmaznak. A burkolásnál használt csemperagasztó, illetve a fuga nincs hatással a szoba levegőjére, így egészséges, kellemes életteret biztosítunk otthonunkban.

A magas hőmérsékleten kiégetett kerámiaburkolatok zárt felszínnel rendelkeznek, így az allergén anyagok – például az atkák, vagy a lakásban lévő por – kevésbé tudnak megülni a felületén. Megfelelő szellőztetés mellett még a magas páratartalmú helyiségekben is – mint például a fürdőszoba, a toalett vagy a konyha – a csempeburkolat megakadályozza a penész képződését is. A kerámiaburkolatok szagtalanok, nem nyelik el a kellemetlen szagokat, sem a gőzt vagy füstöt.

A hidegburkolatok közül a kerámia járólapok különösen alkalmasak padlófűtéshez, mivel jól tárolják és vezetik a hőt. A meleg egyenletes elosztása miatt fűtésköltséget takaríthatunk meg, az alacsony légáramlat miatt pedig kevésbé kavarodik fel a lakásban lévő por.

Régebben a padlólapok lerakásához még habarcsot használtak, amely cement, homok és számos esetben latex adalékanyagból állt, ám napjainkban a különböző típusú csemperagasztók az egyre inkább elterjedtek, így ma már ezeket használja mindenki a lakásfelújítás során. A burkolólapok közötti rések közé pedig a régen használatos habarcs helyett számtalan színű fugázó anyag közül válogathatunk.

A hidegburkolás fogalmába beletartozik a természetes kövek lerakása is, ám mint minden természetes anyag, ennek is a színe, mintázata és a mérete eltérő, így a felhasználása több tervezést és időt igényel.