Hőszigetelés

 

A hőszigetelés nagyon fontos tényezője a lakás hőkomfortja és gazdaságos fűtése megteremtésének. A hőszigetelés csökkenti a nem kívánt hőveszteséget és a fűtési rendszerek energiaigényét.

Az, hogy egy lakásnak vagy háznak milyen fajtájú és erősségű hőszigetelés szükséges, nagyban függ az épület tervezésétől, elhelyezkedésétől és az energiaköltségektől. Az építési szabályzatok előírnak egy minimális hőszigetelést, ettől lefelé nem, de felfelé el lehet térni.

A legnagyobb hőveszteség mindig az ablakokon, ajtókon, tetőn, falakon keletkezik. A megfelelő hőszigetelés nemcsak a hideg időben fontos, hiszen nyáron a nagy melegben ugyanolyan jó, ha a hűvös bent marad a lakásban, és nem engedjük a helyiséget felmelegedni, ahogy télen a nagy hidegben pedig nem hagyjuk elszökni otthonunk finom melegét. Éppen ezért a hőszigetelés rendszere mindig kifizetődő beruházás.

Napjainkban az egyik legelterjedtebb hőszigetelő rendszer a Dryvit. A rendszer polisztirol lapok alkalmazásával az épület bármely pontján egyenletes hőmérsékletet és állandó hőtárolást tesz lehetővé. Ezen felül segít megóvni az épület állagát is, mivel jelentős mértékben csökkenti a falszerkezet fizikális igénybevételét, valamint megóvja a falakban futó gépészeti csöveket a fagyveszélytől. A polisztirol lapos hőszigetelés segítségével a falazat hőszigetelő képességét akár 50-80%-kal is megnövelhetjük a lakásfelújítás során.

 

A sztirolhaboknak két változatát különböztetjük meg

EPS nyílt cellás (hungarocell, nikecell)

Felhasználási területe: padlókban, falakon kívül hőhidak szigetelésére, egyenes rétegrendű lapos tetőkben.

Tulajdonságai: nedvességre, terhelésre nem érzékeny, –80 Celsius-fokig alkalmazható, stabil hőszigetelő képességű.

XPS zárt cellás

Felhasználási területe: nagy terhelésű padlókban, fordított rétegrendű lapos tetőkben, hőhidak szigetelésénél.

Tulajdonságai: nem páraáteresztő, nedvességre, terhelésre nem érzékeny, vízálló, stabil hőszigetelő anyag.

A Dryvit rendszeren kívül, de a hőszigetelés területén maradva megemlítendők még a szálas hőszigetelő anyagok, mint például az üveg- vagy a kőzetgyapot. Ezek közös tulajdonságai, hogy ásványi szálakból készülnek, nedvességre és terhelésre érzékenyek, jó páraáteresztők, hőállóak és tűzállóak.

Azonban összehasonlítva a nikecell-lel hőszigetelési és páratechnikai tulajdonságaik hasonlóak, viszont a kőzetgyapottal való hőszigetelés kétszer annyiba kerül, mint a Dryvit hőszigetelés. Használata sokszor fölösleges és indokolatlan többletköltséget eredményez.