Kőművesmunkák

 

A kőművesmunkák nemcsak téglák habarccsal való összeragasztásából állnak, hanem számos más feladatot is magukban foglalnak.

Kőművesmunkák tudnivalói

  • Tervrajzok olvasása, értelmezése
  • Falazatok, födémszerkezetek, kémények építése
  • Gépi és kézi vakolás, hőszigetelés

A kőművesmunkák velejárója, a különböző ragasztók, habarcsok tulajdonságainak ismerete, és természetesen nem árt, ha van egy kis matematikai készség. Ezeken felül egy lakásfelújításnál vagy építkezésnél a kőművesmunkák magukban foglalhatják még a kandalló megépítését, a járda vagy kocsifelhajtó kialakítását, burkolatának lefektetését.

Napjainkban egyre többen gondolják úgy, hogy saját maguk vágnak bele lakásuk felújításába, és ettől a különböző kőművesmunkák kivitelezése sem riasztja vissza őket. Azonban ha valaki nem elég tapasztalt a kőművesmunkák elvégzésében, sajnos a hozzá nem értése számos bosszúsággal és jelentős kárral járhat.

A kőművesmunkák többsége szakértelmet kívánó tevékenység. Azok a kőművesmunkák, amelyeket mi magunk is az otthonunkban elvégezhetünk, általában kisebb javításokból, pótlásokból állnak. Hiszen ha valaki mindenféle tapasztalatot, rutint nélkülözve belefog egy garázs vagy téglafal felhúzásába, az eredmény kétséges. A rizikófaktor túl nagy ahhoz, hogy érdemes legyen belevágni. Nem ismerjük a munkafolyamatok egyes lépéseit, nem rendelkezünk a kőművesmunkák nélkülözhetetlen szerszámaival. A kőműves szerszámok beszerzése sokszor jóval nagyobb költséggel járna, mint amennyit felemésztene az adott munka elvégzésére megbízott mesterember munkadíja.

Persze akad olyan terület is a kőművesmunkák széles skáláján, melyet akár egy jó baráti összejövetel keretében, esetleg egy kis kerti sütögetéssel, bográcsozással egybekötve, közös erővel kivitelezhetünk mi magunk is. Itt van mindjárt a betonozás. Bár nem mindenki rendelkezik betonkeverő géppel, szerencsére ma már ezt is lehet bérelni. Régen, amikor még nem voltak ilyen kölcsönözhető gépek, mindenki lapáttal keverte a sódert, cementet és a vizet, majd eltalicskázták arra a helyre, ahol a betonra szükség volt.

Egy szó mint száz, ha kőművesmunkák elvégzésén törjük a fejünk, mindenképpen mérlegeljünk előtte, hogy érdemes-e magunknak belevágni, vagy jobban megéri, ha olyan szakemberrel végeztetjük el a kőművesmunkák nagy részét, aki megfelelő hozzáértéssel, tapasztalattal és rutinnal rendelkezik.