Lakás felújítás

 

A lakás felújítás – akár teljes ingatlanról, akár csak néhány helyiség állapotának rendbetételéről szól – mindenképpen alapos, mindenre kiterjedő munkát igényel. A festés még nem lakás felújítás, hiszen ha egy vízcső eldurranása egy hét múlva mindent tönkretesz, kezdhetünk mindent elölről.

Az átgondoltabb lakás felújítás ha csak részleges is, mégis hasznosabb lehet, mint egy teljes, de nem mindenre kiterjedő, ám árban nagyságrendileg megegyező. Alapvető célként a biztonságos üzemeltetés, a hőtechnikai osztály növelése, valamint az esztétikus lakókörnyezet kialakítása a fő szempont a lakás felújítás esetében, hiszen ideális esetben majdhogynem egy új lakás a végeredmény.

A nyílászárók cseréje esetében a hőtechnika és a biztonságtechnika szempontjainak kompromisszumok nélküli elfogadása a meleg és biztonságos otthon biztosítéka. A lakás felújítás során lehetőség nyílik a szigetelések mellett a korszerűbb fűtés elemeinek beépítésével az energiafogyasztás drasztikus csökkentésére.

A padlóburkolatok cseréjénél igény esetén a szabványok figyelembevételével akár padlófűtés kiépítése is lehetséges elektromos vagy meleg vizes kivitelben a lakás adottságainak figyelembevételével. A lakás felújítás nem kötött hatósági engedélyhez néhány kivételtől eltekintve.

A nem teherhordó falak bontása, áthelyezése, a lakótér funkcióinak átalakítása is a lakás felújítás alkalmával a legaktuálisabb. A kertes házaknál a lakás felújítás esetén a tető cseréje, szigetelése mellett a tetőtér beépítés is elképzelhető, a teljes komfort igényes kiépítésével, a hatályos építési szabályozások, engedélyek figyelembevételével.

Az ingatlan befektetés egyik formája is lehet a lakás felújítás, hiszen az értéknövelés mellett a közüzemi díjak mérséklődése is folyamatos „visszatérítés”. Az Energetikai Tanúsítványban foglaltaknak köszönhetően pedig kapósabb lehet lakásunk a lakáspiacon az esetleges értékesítés esetén. Ha megteheti és tervezi, érdemes még időben dönteni, hiszen az építőanyag-ipar jó része már külföldi érdekeltségű, a piaci monopolhelyzetnek köszönhetően az alapanyagok ára folyamatosan növekszik, az építés és a lakás felújítás költségének kalkulációját évről évre följebb srófolva. A megmaradt magyar gyártókapacitások és szabadalmak azonban igen reményt keltőek a lakás felújítások és az energetika terén egyaránt.