Megfelelő árszámítás

 

A lakásfelújítás árak a beépített, felhasznált anyagok minőségének és mennyiségének, valamint a kivitelezési és a járulékos költségek összességéből állnak. Miután ritka a két azonos paraméterekkel rendelkező megbízás, ezért a lakásfelújítás árak sem azonosak.

Például nem mindegy, hogy 2 vagy 42 négyzetméter felület burkolására van igény, hiszen a szállítás és a fázisonkénti technikai idők betartása miatti a többszöri kiszállással is kalkulálni kell a lakásfelújítás árak számolásánál. Az építőanyagok különböző gyártói által termelt hasonló termékek közötti árbeli szórás is sok esetben igen számottevő.

A lakásfelújítás árak azonban egyes akciók keretein belül vásárolt termékek beszerzése esetén erősen csökkenhetnek. A kalkulációs programok valós felmérés nélkül a lakás állapotát, a szükséges anyagmennyiséget nem képesek pontosan meghatározni. Egy egyszerű csempecserének induló beavatkozás, nem ritkán a vízcsövek cseréje mellett az újravakolást, a fal megerősítését is megköveteli, ez viszont jórészt a bontás után derül ki. A lakásfelújítás árak esetében a négyzetméterárakkal való számolás felmérés utáni korrekt árajánlat nélkül vajmi keveset ér.

A lakásfelújítás árak a szezonon kívüli, téli időszakra időzített kivitelezés esetében a munkadíjon való spórolást is megkönnyíthetik. A külső hőszigetelés, ablakcsere, külső burkolás azonban télen nem elvégezhető munkafázisok, a tetőcsere ilyenkor szintén nem ajánlott. Házgyári építésű ingatlanoknál a lakásfelújítás árak szintén eltérést mutathatnak a beépítendő anyagminőség és az ingatlan szerkezeti állapotának, javításának mértékét alapul véve.

A csempe- és burkolatcserék a lakásfelújítás árak esetében viszonylag könnyen kiszámíthatók, azonban a felhasznált anyagmennyiségek sok esetben a szakembereket is meglephetik, például egy rusztikus stílusú fürdőszoba esetében. Lakásfelújítás árak bekérésekor sok esetben a nem tételes árajánlat kiadásával operáló vállalkozó nyerheti el a munkát. Például laminált parketta lerakása esetében, a szegélyek lerakása, az aljzatkiegyenlítés, a lépésálló szigetelés fel nem tüntetése miatt az olcsóbb árajánlat takarhatja a legdrágább végső kivitelezést, vagy alacsony minőségű munkavégzést. A lakásfelújítás árak bekérésekor ragaszkodni kell a minél részletesebben kidolgozott árajánlatokhoz.

A helyszíni felmérésen alapuló lakásfelújítás árak és árajánlatok számítanak hitelesnek, egy normális számításra inkább érdemes várni 2-4 napot, mint a helyszínen hasra ütéssel képzett árat elfogadni.