Házi praktikák

 

A lakásfelújítás házilag is elvégezhető. Ilyenkor saját magunk – szakemberek bevonása nélkül – végezzük el az ingatlanunkban esedékes javításokat, átépítéseket, felújításokat.

Napjainkban számos oktató videó és könyv, nem utolsósorban jó néhány internetes oldal került elérhető közelségbe, amelyek segítségével hasznos tippeket és tanácsokat kaphatunk egy-egy kivitelezendő feladat elvégzéséhez.

Sokan közülünk könnyedén elboldogulnak a lakásfelújítás kisebb-nagyobb feladataival, azonban akadnak olyanok is, akik úgy vélik, hogy se türelmük, se idejük, legfőképpen kézügyességük nincs hozzá. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos munkafázisok megkívánják a szakember jelenlétét, segítségét, még akkor is, ha mi magunk látszólag megbirkóznánk a lakásfelújítás hasonló feladataival.

Mielőtt belevágnánk a lakásfelújítás nem éppen egyszerű kivitelezésébe, mindenképpen gondoljuk végig, milyen konkrét dolgokat szeretnénk elvégezni, és erre mennyi időt és pénzt szánunk. Nagyon fontos egy részletes költségvetés elkészítése is, hiszen senki sem szeretne ott maradni egy félkész lakásban, amit pénz hiányában nem tud befejezni. Annyi feladatba vágjunk csak bele, amennyiben biztosak vagyunk, hogy végig is tudjuk vinni. A lakásfelújítás egy-egy bonyolultabb munkafázisához érdemesebb eleve szakembert hívni, mint hogy kétszer dolgozzunk vele vagy duplán vegyük meg az anyagot, ha mégis segítséget kell hívnunk. Sajnos könnyen belefuthatunk hibás megoldásokba, kivitelezésekbe, főleg ha tapasztalatlanok vagyunk még a lakásfelújítás terén.

 

A lakásfelújítás számos tényező miatt válhat szükségessé

  • Lakásfelújítás során komfortfokozat bővítése: fűtés, szellőzőrendszer, vízvezetékek kapacitásának növelése, korszerűsítése, elektromos vezetékek részleges vagy teljes cseréje.
  • Lakásfelújítás során karbantartás és javítás: tetőcserép, tetőszerkezet cseréje vagy javítása, beton- vagy falszerkezet javítása, kémény átépítése stb.
  • Élettér növelése: lakás bővítése, falak áthelyezése, tetőtér-beépítés, esetleg hozzáépítés a már meglévő házhoz.
  • Energiamegtakarítás: ez szokott az egyik legfőbb oka lenni a lakásfelújításoknak, hiszen a lakástulajdonosok ezzel jelentősen csökkenthetik közüzemi kiadásaikat. Pl. nyílászárók cseréje, hőszigetelés, világítás korszerűsítése, napkollektorok, geotermikus hőszivattyúk beépítése, kandalló vagy cserépkályha építése.
  • Biztonság: riasztó berendezések, esetleg tűz- és életvédelmi készülékek beszerelése.

Egyre több nagyáruház kínál eszközöket, szerszámokat és oktató füzeteket azoknak a vállalkozó kedvű ingatlantulajdonosoknak, akik maguk szeretnék lakásukat felújítani.

Ezek a füzetek, videók nagy segítséget nyújtanak. Azonban tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy bár a lakásfelújítás során sok mindent elvégezhetünk magunk is, sokszor mégsem ezzel spóroljuk meg a legtöbb időt és pénzt, hanem azzal, ha belátjuk, vannak dolgok, amihez bizony szükségünk van a mesteremberre is.