Laminált parketta

 

A laminált parketta lerakása tipikusan az a munka, amely házilag és egyénileg is könnyen kivitelezhető. A laminált parketta hasonlóan van csomagolva, mint a lambéria, hajópadló vagy nútféderes deszka, és ezeket is egymásba pattintva lehet lerakni.

 

  • Első lépésben, vizsgáljuk meg a burkolni kívánt helyiség aljzatát. Ha az aljzat és a vezetőléc között 3 mm-nél nagyobb távolságot tapasztalunk, használjunk aljzatkiegyenlítőt ezeknél a hézagoknál.

 

  • Fektessünk megfelelő méretű műanyag fóliát a padlóra, majd erre görgessük rá az alátétfóliát. Ezzel megóvhatjuk laminált parketta anyagát az aljzatból szivárgó esetleges nedvességtől. A padlóalátét alkalmas lehet a 3 mm-nél kisebb aljzategyenetlenségek korrigálására is.

 

  • Helyezzünk el távtartókat végig a fal mentén, mert ezzel biztosítjuk a helyet a fal és a laminált parketta között a táguláshoz, ha esetleg pára vagy nedvesség hatására megdagadna a parketta. Ennek a távolságnak 1,5 cm-nek kell lennie.

 

  • Az első lapot úgy helyezzük le, hogy a hornyolt oldal kerüljön a fal felé. A többi laminált parketta elemet úgy rakjuk le az első sor mellé, hogy a csapolt és hornyolt felük egymással szemben legyen. Óvatosan ütögessük a lapokat a helyükre egy kalapács és egy alátét segítségével. A szükséges vágások elvégzéséhez dekopírfűrészt használjunk.

 

A laminált parketta ápolása

Fontos, hogy a laminált parketta mindig tiszta legyen, hogy a por-, piszok-, homokrészecskék ne karcolják meg idővel a dekoratív felületet. Az is fontos, hogy mindig szárazon tartsuk a padlót, mert a tartós nedvességtől a fa megduzzad és eldeformálódik. Természetesen ha ráloccsan egy kis víz, de gyorsan feltöröljük, az még nem fog gondot jelenteni.