Nyílászáró

 

Nyílászáróknak nevezzük azokat a szerkezeteket, melyeket a fal nyílásaiba helyezünk be. A nyílásokat azért alakítjuk ki, hogy biztosítsuk a helyiségek közötti átjárás lehetőségét, a megvilágítást vagy a szellőzést. Ilyen nyílászáró az ajtó és az ablak.

A nyílászárókat megkülönböztethetjük elhelyezkedésük szerint – külső vagy belső – és anyaguk szerint – fa, fém vagy műanyag – nyílászáró. A külső nyílászáró szerkezetek a homlokzati falba kerülnek.

Hőtechnikai szempontból az ajtók és az ablakok mindig a leggyengébb láncszemei egy épületnek, ugyanis az ezeken át távozó hő mintegy 40-45%-át teszi ki a teljes hőveszteségnek.

 

Fa vagy műanyag nyílászárót válasszunk?

A lakásfelújítás során szinte minden esetben felmerül a nyílászáró cseréjének kérdése. De vajon melyik nyílászáró a legjobb választás? A műanyag nyílászáró egyik nagy előnye, hogy könnyű tisztán tartani, nem igényel különösebb felületi kezelést.

Amikor lemossuk az ablakot, egyszerűen áttöröljük a keretet, és már készen is vagyunk. A műanyag nyílászáró másik pozitívuma az ára, mivel a fa nyílászárókkal szemben 20-30%-kal olcsóbbak.

További előnyös tulajdonságai, hogy az UV sugárzással szemben ellenállóak, színüket pedig évtizedekig megőrzik. A műanyag nyílászáró legnagyobb hátránya a külleme. Ugyanis nem mindenki számára nyújt kielégítő látványt az egyszerű fehér nyílászáró.

A fa nyílászáró legnagyobb előnye pontosan az, ami a műanyag nyílászáró legnagyobb hátránya. A fa mindig is a természet közelségét jelentette az ember számára, hiszen élő, lélegző anyag. A fa erezete, számos megmunkálási formája és színe különleges hangulatot varázsolhat otthonunkba. Hátránya talán az, hogy egy fa nyílászáró több törődést és odafigyelést igényel, hiszen bizonyos időközönként csiszolni és festeni kell.

Nyílászáró vásárlásánál – legyen az ajtó vagy ablak –, ne csak az esztétikai megjelenésre ügyeljünk, hanem nézzük át, milyen vasalattal rendelkezik az általunk választott termék. Csak a márkás vasalatokban bízzunk meg, mivel ezek biztosítják ajtóink és ablakaink megfelelő záródását.

Ha a nyílászáró nem megfelelően záródik, sajnos akkor már a hőszigetelésünk sem ér sokat. Nem utolsósorban pedig ezeken a láthatatlan kiegészítőkön múlhat a biztonságunk is.