Padlófűtés

 

A padlófűtés a központi fűtés egyik formája. Lényege, hogy sokkal nagyobb felületen adja le a meleget, mint egy radiátor. A padlófűtés hatására a meleg levegő 21-29 Celsius-fokos padlóról sugárzik felfelé, ezzel biztosítva a kellemes, egyenletes hőmérsékletet az adott helyiségben.

A fölfelé szálló meleg levegő hőmérséklete fokozatosan csökken, így a mennyezet környékén már csak 17-19 °C-os a hőmérséklet. A radiátoros fűtéssel rendelkező helyiségekben ez éppen fordítva van.

A padlófűtés egyre népszerűbb rendszer lett napjainkra. Ennek oka nemcsak az esztétikus kivitelezésben rejlik. Érdemes belegondolnunk, mennyivel jobb, hogy egy adott helyiséget nem csúfítanak el a csövek és a radiátorok, hiszen a padlófűtés csövei a járófelület alá vannak lefektetve, nem pedig látható helyekre. A padlófűtés nagy előnye, hogy jóval alacsonyabb hőmérsékletű vizet keringet a csövekben, mint egy radiátor, éppen ezért fűtés szempontjából gazdaságosabb is a padlófűtés rendszer. Míg a padlófűtés működéséhez elég 35-40 Celsius-fokos víz, addig a radiátorok kb. 70 °C-os vizet keringetnek a csövekben.

Amikor padlófűtés kiépítését tervezzük a lakásfelújítás során, tudnunk kell, hogy csak jól szigetelt helyiségben érdemes ezt a rendszert alkalmazni, ugyanis hidegebb időben a radiátoros fűtést feljebb lehet tekerni, hogy sokkal nagyobb hőt bocsásson ki, de a padlófűtés rendszer ezt nem teszi lehetővé, mivel csak óvatosan szabályozható, nehogy túl forróvá váljon a talaj.

Külön figyelmet kell szentelni a padlófűtés kialakítása előtt az aljzat szigetelésére, mert a nem megfelelő előkészítés miatt itt sok hőt elveszíthetünk. A padlófűtés csövei fölé kerülő burkolat kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárnunk. Ugyanis a parketta vagy a padlószőnyeg lefektetésével nem érjük el ugyanazt a hatásfokot, mint a kimondottan padlófűtés telepítéséhez ajánlott járólappal. Ez utóbbinak ugyanis jóval nagyobb a hőtároló képessége.

Az egészségünk szempontjait figyelembe véve jó tudni, hogy a radiátor nem engedi leülni a port, hanem keringeti a levegőben. Ennek oka, hogy a fűtőtest környékén sokkal magasabb a hőmérséklet, mint a helyiség bármely más pontján. A padlófűtés ezzel szemben lényegesen egyenletesebben bocsájtja ki a hőt, így szinte mindenhol azonos hőmérsékletű levegő áramlik fölfelé. Igaz, hogy a padlófűtés nem keringeti a port, viszont lebegteti 40-50 cm magasságban, és viszonylag lassan hagyja csak leülni. Ez a magasság körülbelül az ágyunk magassága, éppen ezért hálószobákban vagy kisgyerekek szobájában célszerűbb a radiátoros fűtést alkalmazni.