Padlószőnyeg

 

A szőnyeg nem új keletű dolog. Az első szőnyegeket Közép-Ázsiában szőtték szövőszékeken még az időszámításunk kezdete előtti években. A 17. században a perzsaszőnyegek már nagy népszerűségnek örvendtek, majd az 1700-as évek végére a szőnyegipar hatalmas üzletté nőtte ki magát az Amerikai Egyesült Államokban.

Az első szőnyegeket gyapjúból szőtték, majd felváltották más mesterséges szálak, mint például a nejlon vagy a műselyem. 1947-ben bevezették a piacra a poliészter szőnyegeket, és körülbelül harminc évvel később más anyagok is – mint az akril vagy a polipropilén-olefin – egyre népszerűbbé váltak.

A padlószőnyeg előnyei

A padlószőnyeg szép és esztétikus, csöndes, meleg, puha, kényelmes rajta járni. A sokféle szín, minta és stílus, amit egy padlószőnyeg felvonultat, hangulatossá és színessé teszi a szobát.

Bár a szövőszéken szőtt szőnyegek hihetetlenül tartósak, de ennek következtében az áruk is a csillagos eget veri. Éppen ezért olcsóbb megoldás vált szükségessé, amihez végtelenített fonallal dolgozó gépeket terveztek. Az alacsonyabb ár mellett az is fontos előny, hogy az ilyen gépeken készült padlószőnyeg nem hullatja a szálait.

A legszebb és legtartósabb szőnyegeket igazi gyapjúból készítik, amely anyag sajnos vonzó a molylepkék számára is, valamint roppant sok munkát igényel a tisztításuk, karbantartásuk.

Az akril szintetikus anyag, amely funkcióit összehasonlítva leginkább hasonlít a gyapjúhoz.

A legerősebb szálak a nejlonszálak, melyeket szintén előszeretettel használnak padlószőnyegek gyártásánál, bár ez a fajta padlószőnyeg hajlamos a statikusságra és a bolyhosodásra.

A legtöbb olefinszál színtartó, bár esetenként kifakulhat a padlószőnyeg, ha közvetlen napfény éri.

A padlószőnyeg lefektetése nem egyszerű és főként nem könnyű munka. Könnyen megtörténhet, hogy megterheli a hátat, térdet a sok görnyedés. Ha pedig hibázunk, mindenki láthatja ennek a jelét. Ha ennek ellenére úgy döntünk, hogy egyedül fektetjük le a szőnyegpadlót, segítségül álljon itt ez a használati útmutató:

 

  • Mérőszalaggal mérjük fel a padlószőnyeg helyét.
  • Tekerjük ki a padlószőnyeget, majd fémvonalzó mentén vágjuk le a szükséges méretet, ügyelve arra, hogy 10-10 cm ráhagyás legyen.
  • Terítsük ki a szőnyeget a végleges helyén. A ráhagyott széleket vágjuk le vágókéssel. Használjuk lécet a padlószőnyeg gyűrődéseinek kisimításához.
  • Csavarozzuk fel a padlószőnyeg szegőléceit. Betonfal esetében tipli is szükséges.
  • Ha jól lefektettük a szőnyeget, és felszereltük a szegőléceket, nem maradt más hátra, mint élvezni a munka jól megérdemelt gyümölcsét.