Parketta

 

A parketta mozaikszerű fadarabok geometrikus elrendezése, a padló burkolására használják. A legnépszerűbb parkettaminta a halszálkás, de lehet négyzet, háromszög vagy más geometriai forma is.

A parketta eredete

A parketta a francia ’parqueterie’ szóból származik. Ezek nagy átmérőjű négyzetek, melyeket 1684-ben Versailles-ban mutattak be, hogy kiváltsák vele az addig használatos márvány padlót.

 

Parketta anyaga

A parketta legáltalánosabban felhasznált faanyagai a tölgy, a dió, a cseresznye, a hárs, a fenyő és a juhar. A drágább kategóriájú, színpompás mahagóni vagy más trópusi keményfából is gyártanak esetenként parkettát.

Bár technikai értelemben a bambusz nem minősül fának, mégis egyre elterjedtebb a belőle készült parketta. Régebben a parkettát forró bitumennel rakták le, de ma már inkább a modern hideg ragasztót használják.

 

A parketta tisztítása

A fapadlót söpörjük tisztára, és ha szükséges, esetenként töröljük át nedves ronggyal. A porszívó használata könnyen megsérti a fát, karcolást, kopást idézve elő rajta.

 

A parketta javítása

A parketta általában tartós, és csak alig vagy egyáltalán nem igényel különösebb karbantartást. Ha valamelyik lap eleresztette magát, ragasszuk vissza parkettaragasztóval. A bitumennel lerakott parkettáknál használjunk forró vagy hideg bitumenes emulziót, mert más ragasztó már nem fog rajta megtapadni.

 

Parketta általános felhasználása

A parkettaburkolat gyakran megtalálható előszobákban, hálószobákban és egyre többször nappalikban is. A kerámia padlólapokkal szemben nagy előnyük, hogy jóval melegebb érzetet keltenek. Nem vetemedik, nem mozog, nem recseg, mint a tömörfa parketta. Sajnos a hátrányuk, hogy nem nyelik el a hangokat.

 

A legtöbbször használt szalagparketta lerakásának szabályai

A szalagparketta abban az irányban nyújtja a teret, amerre fektetve lett. Ezt a lerakásánál mindenképpen vegyük figyelembe.

Ha padlófűtésünk van, ne használjunk bükk, illetve juhar szalagparkettát.

Az aljzatnak síknak kell lennie, maximum 2 mm eltérés engedélyezett 2 méteren. Friss betonra vagy aljzatkiegyenlítőre nem szabad parkettát fektetni.

A parketta lefektetési hibái utólag már nem korrigálhatóak. A lefektetés után már nem csúsztathatunk be alá ezt-azt, mert billeg, vagy mert nem fekszik jól a talajon.

Többször felújítható, csiszolható. Évtizedekig kiszolgál bennünket.