Generálkivitelezés

 

Egy lakásfelújítás folyamat, legyen bár szó részleges vagy teljes lakásfelújítás kivitelezéséről, sosem egyszerű feladat.

teljes lakásfelújítás

A teljes lakásfelújítás legelső lépése mindig az alapos tervezés, hiszen ezen múlik majd a későbbi eredmény. Mindegy, hogy a teljes lakásfelújítás előtt ez a bizonyos terv mire készül – lehet akár szalvétára felskiccelve vagy komoly építészeti tervrajz –, valamilyen tervnek lennie kell. A teljes lakásfelújítás és a lakás állapotának mértékétől függően a bontás mindig az első lépés.

A teljes lakásfelújítás során a bontást követően a szerkezeti elemek javítása, cseréje válhat szükségessé, ha az állapotuk nem kielégítő. Ebben az állapotban lehet telepíteni a központi fűtés és a légkondicionálás légcsatornáját, valamint az egyéb elektromos és épületgépészeti rendszereket. A teljes lakásfelújítás folyamata során ennél a lépésnél következhet a hőszigetelés, mely sokszor a lakáson belül épp olyan fontos, mint a falakon kívül. Ha idáig eljutottunk, akkor következhet a falak felvakolása vagy gipszkartonnal való elburkolása.

Sokszor érdemesebb a gipszkartont – mint a szárazépítészet igen elterjedt anyagát – használni, hiszen lényegesen gyorsabb, egyszerűbb és tisztább ezzel az anyaggal dolgozni, mint a hagyományos vakolattal. A teljes lakásfelújítás során a padlót mindig a végére érdemes hagyni, hiszen ezzel jelentős sérülésektől kímélhetjük meg új járófelületeinket. Az ablakok és ajtók cseréjének is itt az ideje, ha már nem nyújtanak elegendő biztonságot és/vagy rossz a szigetelésük, korszerűtlenek.

Ha esetleg a teljes lakásfelújítás kivitelezésébe asztalosipari munka is be lett kalkulálva, akkor itt az ideje, hogy ezt is megcsináltassuk, hiszen festés után már nem lenne célravezető ismét falakat fúrni. Ha ez megvan, jöhetnek a szobafestő-mázoló szakemberek, akik a falak alapos átglettelése után a megrendelő igényei szerint festhetik, tapétázhatják, de egyéb burkolóanyaggal is elláthatják a falakat. A teljes lakásfelújítás során bizonyos, hogy a fürdőszoba és a konyha is a teljes lakásfelújítás részévé válik, és nem kis bontások, majd javítások közepette fog megszépülni.

A teljes lakásfelújítás megkezdése előtt nagyon fontos az alapos költségvetés elkészítése, ettől, ha lehet, ne térjünk el, mert komoly bajba sodorhatja az embert a meggondolatlan költekezés.